Raapstelen stamppot:

Schil voor 4 personen 800 gram aardappels. Snij de aardappels in stukken en breng ze met weinig water aan de kook. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.

Snij ondertussen 600 gram raapstelen (blad en stelen) in stukjes van 1 cm breed. Was de raapstelen goed en laat ze uitlekken. Giet de aardappels af, stoom de aardappels even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper.

Roer er ongeveer 50 ml melk en 2 eetlepels boter door tot een vrij droge puree ontstaat. Schep nu, terwijl je de puree blijft verhitten, de raapstelen gedeeltes door de aardappels heen. Goed doorscheppen maar niet te lang verhitten, de raapstelen moeten nog wat knapperig blijven. Lekker op smaak maken met peper en zout en direct serveren.

Tip

  • wil je minder koolhydraten? Vervang dan een deel van de aardappels door knolselderij. Neem bijvoorbeeld 400 gram aardappels en 400 gram knolselderij


Tweekleurenomelet

Groene en witte asperges in één gerecht.

lunch- of hoofdgerecht
2 personen
bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten

200 gram witte asperges
200 gram groene asperges
4 grote eieren
2 eetlepels boter
25 gram geraspte kaas
2 tomaten

Bereiden

  • Witte asperges schillen en houtachtige uiteinden afsnijden. Groene asperges wassen en houtachtige uiteinden afsnijden. Asperges halveren.
  • Witte asperges in ongeveer 8 minuten beetgaar koken. Laatste 4 minuten groene asperges toevoegen. Afgieten (wat kooknat bewaren) en laten uitlekken.
  • Eieren loskloppen met 3 eetlepels aspergekooknat, weinig zout en peper. In grote koekenpan boter verhitten. Eimengsel in pan gieten en asperges in het eimengsel rangschikken. Bestrooien met kaas.
  • Omelet in 15 minuten zachtjes gaar bakken. Pan eerste 10 minuten afdekken. Intussen stokbrood in plakjes snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Omelet in 4 punten snijden. Op elk bord 2 punten omelet leggen, garneren met plakjes tomaat

Overnight oats

Lekker, snel én supergezond: dat is een ontbijt met overnight oats. Oftewel: een havermoutontbijt dat je 's avonds vast klaarmaakt.

Aantal personen:
1
Bereidingsduur:
5 minuten
Ingrediënten:
  • 6 eetlepels havermout
  • 1 geraspte appel
  • Citroensap
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel gedroogde cranberries
  • Volle kwark

Bereiding

Begin ’s avonds, zodat je ’s ochtends lekker snel klaar bent! Zet ’s avonds de havermout in de week met tien eetlepels water, de geraspte appel en een beetje citroensap. Voeg de volgende ochtend de in stukjes gesneden (gedroogde) abrikoos, gedroogde cranberries en een beetje volle kwark toe.

Tip

Bewaar de lege kwarkbakjes, zodat je je ontbijt hierin kunt maken. Makkelijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld vroeg naar je werk moet!

Ontbijt recept:

Griekse laagjes yoghurt met plakjes peer ( 2 personen)
Ingrediënten
• 250 gram peer
• 4 eetlepels notenkrokant * zie recept
• 300 ml Griekse yoghurt


Bereiden
Maak de peer schoon en pureer deze met behulp van een staafmixer. Schep de helft van de yoghurt in 2 hoge glazen. Schep daarop de helft van de peer, verdeel over elk glas 1 eetlepel notenkrokant. Herhaal de lagen nog een keer.
TIP !
In plaats van peren kun je hiervoor ook ander zacht fruit nemen uit het seizoen.

Notenkrokant:
8-10 porties
bereidingstijd: 5 minuten
oventijd: 15 minuten

Ingrediënten
• 125 gram hazelnoten
• 125 gram walnoten
• 2 eetlepels zonnebloempitten
• 2 eetlepels lijnzaad
• 2 eetlepels honing
Bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C. Hak de noten grof. Meng de noten met de zaden en de honing en verdeel het over een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Zet het geheel 15 minuten in de oven tot de noten krokant zijn. Laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten bakje.



Smoothie : Alles voor een gezonde nachtrust

Doe alle ingrediënten m.u.v. de havervlokken, pitten en noten geleidelijk in de blender en pureer tot een romige massa. Doe de 2 eetlepels havervlokken, pitten/noten in een hakselaar en haksel ze heel fijn. Doe ze vervolgens door je smoothie en meng nogmaals. Doe er eventueel een flinke scheut water door als je je smoothie dunner wenst.​

Ingrediënten : 
100-150 ml zure zuivel (bij voorkeur biologische yoghurt ) 
Ca. 200 ml kersensap (of anders ontpitte verse, diepvries of kersen uit een pot)
1 avocado 
1 rode biet (voorgekookt) 
1 banaan
Een paar verse muntblaadjes (ander s 1 a 2 zakjes gedroogde pepermunt)
1 eetlepel lijnzaad- of hennepolie 
2 eetlepels havervlokken fijn 
2 eetlepels zonnebloempitten 
2 eetlepels pompoenpitten of noten 
** Als je kersen uit een pot koopt, giet dan alle siroop af en spoel ze een paar keer goed af. Anders krijg je zoveel suiker binnen dat elk heilzaam effect verloren gaat. Ook als je geen slaapproblemen hebt is dit een absolute aanrader
Dat lekker en gezond zo samen gaan bewijst deze smoothie dubbel en dwars. Om goed te kunnen slapen hoef je deze smoothie niet pas ’s avonds te eten (ja, deze smoothie is bedoeld om te kauwen!) Elk moment van de dag is prima.


Blauwe bessen hebben daarnaast een gunstige invloed op de

bloedsomloop, op hart en bloedvaten, op de lever en de galblaas. Ze bevatten

nauwelijks vet of natrium en zorgen voor een goede spijsvertering. De grote

hoeveelheid vitamines, vezels en mineralen in blauwe bessen neutraliseren de

zogenaamde ‘vrije radicalen’, die erom bekend staan dat ze allerlei ziekten en

kwalen veroorzaken.

Ingrediënten voor een heerlijke salade rauwe ham salade met blauwe bessen en notenpesto ( 4 personen)

·         300 gram blauwe bessen

·         75 gram veldsla, rucola of fijne bladsla

·         1 avocado

·         2 eetlepels citroensap

·         1 citroen

·         12 plakken rauwe ham, dun gesneden

Voor de notenpesto:

·         100 gram walnoten

·         1 teentje knoflook

·         2 eetlepels gehakte peterselie (vers of diepvries)

·         2 eetlepels gehakte basilicum (vers of diepvries)

·         50 gram geraspte Parmezaanse kaas

·         1 dl olijfolie

Begin met de notenpesto. Hak de walnoten fijn. Gebruik eventueel de staafmixer. Voeg het gepelde geperste teentje knoflook, de peterselie, basilicum en Parmezaanse kaas toe. Meng de olijfolie er druppelsgewijs door. Verdeel de sla over 4 borden. Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd de vrucht in dunne plakjes. Sprenkel er citroensap over. Verdeel ze met de plakken rauwe ham en de blauwe bessen over de salade. Schep de notenpesto op de ham en garneer met de citroen die in partjes is gesneden.

​​​​

bewegen