meerenergiemetvoeding.nl

Recepten

Ik kies  dit jaar voor een mediterrane kerst, het menu is samengesteld door Puurgezond.  Geniet van de heerlijke overwegend Italiaanse smaken. Er is keuze tussen gerechten met vlees en vegetarische gerechten. Bijna alles is heel goed voor te bereiden. Op Kerst zelf heb je er dan bijna geen omkijken meer naar.

PuurGezond kerstmenu

Crostini’s met parmaham en vijgen of Tomatenbroodjes
***
Paddenstoelensoep
***
Italiaans stoofvlees of luxe notenburgers
Salade van gegrilde groenten
***
Cranberrycrumble met ijs

Amuse

Crostini’s met parmaham en vijgen Ingrediënten:
  • Ciabattabrood in sneetjes
  • extra vergine olijfolie
  • parmaham
  • heel dun gesneden verse vijgen
  • blaadjes munt
  • paar halve walnoten
Bereiden:
  • Rooster het brood en bestrijk het met olie, leg er wat parmaham op, een kwart van een rijpe vijg en een blaadje munt. Zet alles met een cocktailprikker vast.
  • Bestrooi met peper en besprenkel met een beetje olijfolie.
  • Garneer met halve walnoot

TIP:
Om 11.00 uur aan de koffie met gebak en de hele dag binnen zitten (en eten)? Dat kan anders! Spreek deze kerstdagen af in de bossen en maak samen eerst een heerlijke winterwandeling. Of bind de ijzers onder en schaats wat rondjes op 1 van de vele ijsbanen die deze dagen aangelegd zijn. Na zo’n frisse neus is een kop soep of mok chocolademelk een heerlijke opwarmer.

Soep

Paddenstoelensoep (vegetarisch)

Geef een kleine portie soep, zeker als je een meergangen diner maakt. Serveren in een (koffie)kopje staat ook heel gezellig
Voor 6 personen (of voor 8-10 kleine kopjes)


Ingrediënten:


1 sjalotje
400 gram gemengde (wilde) paddenstoelen
2 eetlepels boter 2 eetlepels bloem scheutje witte wijn
600 ml bouillon (van tablet of water waarin gedroogde paddenstoelen hebben geweekt)
100 ml room
2 eetlepels platte peterselie, gehakt
Bereiden
• Pel en snipper het sjalotje. Veeg de paddenstoelen schoon en snij ze in stukjes.
• Verhit de boter in een pan en bak de paddenstoelen en de sjalot ongeveer 5 minuten. Strooi de bloem erover, schep het goed om en blus met de witte wijn.

• Voeg de bouillon toe en breng de soep al roerend aan de kook. Laat de soep enkele minuten doorkoken. Zorg vervolgens dat de soep niet meer kookt.
• Voeg de room toe en maak op smaak met peper. Schep de soep in 4 borden en strooi de peterselie erover.

TIP:
Supergezellig, met z’n allen aan tafel voor een uitgebreid kerstdiner. Maar voor sommige kinderen is al dat ‘nieuwe’ eten best een uitdaging. Plus dat zo’n diner een lange zit is voor ongedurige kinderbillen. Dit zijn onze beste tips:
Maak ’s middags een lekkere wandeling, voor de frisse neus en om alvast wat energie te verbruiken
Laat je kind meehelpen bij de voorbereiding voor het diner. De tafel versieren, de boontjes afhalen, roeren in de soep, het toetje helpen garneren of menukaartjes maken
Zet bij elke gang iets op tafel dat je kind kent én lust. Dat kan heel simpel wat stokbrood zijn bij het voorgerecht, of boontjes of gebakken aardappeltjes bij de warme maaltijd, ijs bij het toetje
Maak van de menukaart een smaaktest voor je kind. Heeft het alle gangen geproefd? Dan ligt er een klein cadeautje onder de kerstboom
Geef je kind de rol van kerstfotograaf. Zo heeft het ‘toestemming’ om af en toe van tafel op te staan om een gerecht, oma of de poes te fotograferen
Neem zelf tussen de gangen door ook even een pauze waarin iedereen even de benen strekt
Laat iedereen aan tafel zijn mooiste kerstherinnering vertellen. Zo kan je kind ook deelnemen aan het gesprek van de volwassenen

Hoofdgerecht

Italiaans stoofvlees

6-8 personen
Ingrediënten: 


800 gram sucadelappen
1 ui
½ winterwortel
2 stengels bleekselderij
8 eetlepels olijfolie(of 100 gram boter)
300 ml rode wijn
1 blik gepelde tomaten
2 laurierblaadjes
3 takjes tijm
½ eetlepel gedroogde oregano
100 gram zwarte olijven zonder pit


Bereiden: 


• Snij de sucadelappen in blokjes van ca. 3 cm. Dep het vlees droog en laat het ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur komen.

Snipper de ui, winterwortel en bleekselderij. Verhit de olie of boter in een braadpan en bak hierin de gesnipperde groenten 3 minuten. Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
• Schenk de rode wijn en de tomaten bij het vlees. Voeg de laurier, tijm en oregano toe. Voeg eventueel ½ theelepel zout toe. Laat het vlees in 2-2 ½ uur zacht gaar stoven. Af en toe omroeren en opletten dat het niet droogbakt.
In dat geval nog wat water toevoegen.
• Voeg de laatste 10 minuten de zwarte olijven toe. Haal de laurier en tijm uit de saus en maak de saus eventueel op smaak met zout en peper en knip er wat verse basilicum boven.
Serveer met een van de hierna genoemde bijgerechten of koop een lekker Italiaans brood voor erbij of bak zelf foccacia

Salade van gegrilde groenten

4 personen


Ingrediënten:


2 courgettes
2 gele paprika’s
1 aubergine
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde tijm
75 gram rucola
3 eetlepels pijnboompitten


Bereiden:


• Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand. Snij de groenten in grove blokjes en doe ze in een ovenschaal.
• Meng ze met eetlepel olijfolie, theelepel gedroogde tijm en grill ze 20 minuten in de oven.
• Laat de groenten afkoelen en meng met de rucola en pijnboompitten.

Cranberrycrumble met ijs

Nagerecht voor 4 personen


Ingrediënten:


400 gram verse cranberry’s
100 gram amandelmeel
80 gram honing
100 gram boter
40 gram grove havermout
Bakje roomijs 


Bereiden:


• Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal (of 4 kleine schaaltjes) in en verdeel de cranberry’s over de bodem.
• Doe de rest van de ingrediënten in een kom en snij de boter in kleine stukjes in het mengsel. Meng het geheel tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over de cranberry’s.
• Verwarm het geheel 20 minuten in de oven tot de kruimels bruingebakken zijn.
In plaats van ijs is deze crumble ook lekker met een schep Griekse yoghurt.

Eet smakelijk en we wensen je een PuurGezonde Kerst

Raapstelen stamppot:

chil voor 4 personen 800 gram aardappels. Snij de aardappels in stukken en breng ze met weinig water aan de kook. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.

Snij ondertussen 600 gram raapstelen (blad en stelen) in stukjes van 1 cm breed. Was de raapstelen goed en laat ze uitlekken. Giet de aardappels af, stoom de aardappels even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper.

Roer er ongeveer 50 ml melk en 2 eetlepels boter door tot een vrij droge puree ontstaat. Schep nu, terwijl je de puree blijft verhitten, de raapstelen gedeeltes door de aardappels heen. Goed doorscheppen maar niet te lang verhitten, de raapstelen moeten nog wat knapperig blijven. Lekker op smaak maken met peper en zout en direct serveren.

Tip

  • wil je minder koolhydraten? Vervang dan een deel van de aardappels door knolselderij. Neem bijvoorbeeld 400 gram aardappels en 400 gram knolselderij

Tweekleurenomelet

Groene en witte asperges in één gerecht. lunch- of hoofdgerecht 2 personen bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 200 gram witte asperges 200 gram groene asperges 4 grote eieren 2 eetlepels boter 25 gram geraspte kaas 2 tomaten Bereiden
  • Witte asperges schillen en houtachtige uiteinden afsnijden. Groene asperges wassen en houtachtige uiteinden afsnijden. Asperges halveren.
  • Witte asperges in ongeveer 8 minuten beetgaar koken. Laatste 4 minuten groene asperges toevoegen. Afgieten (wat kooknat bewaren) en laten uitlekken.
  • Eieren loskloppen met 3 eetlepels aspergekooknat, weinig zout en peper. In grote koekenpan boter verhitten. Eimengsel in pan gieten en asperges in het eimengsel rangschikken. Bestrooien met kaas.
  • Omelet in 15 minuten zachtjes gaar bakken. Pan eerste 10 minuten afdekken. Intussen stokbrood in plakjes snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Omelet in 4 punten snijden. Op elk bord 2 punten omelet leggen, garneren met plakjes tomaat

Overnight oats

Lekker, snel én supergezond: dat is een ontbijt met overnight oats. Oftewel: een havermoutontbijt dat je ‘s avonds vast klaarmaakt.Aantal personen:1 Bereidingsduur: 5 minuten Ingrediënten:
  • 6 eetlepels havermout
  • 1 geraspte appel
  • Citroensap
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel gedroogde cranberries
  • Volle kwark

Bereiding

Begin ’s avonds, zodat je ’s ochtends lekker snel klaar bent! Zet ’s avonds de havermout in de week met tien eetlepels water, de geraspte appel en een beetje citroensap. Voeg de volgende ochtend de in stukjes gesneden (gedroogde) abrikoos, gedroogde cranberries en een beetje volle kwark toe.

Tip

Bewaar de lege kwarkbakjes, zodat je je ontbijt hierin kunt maken. Makkelijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld vroeg naar je werk moet!

Ontbijt recept:

Griekse laagjes yoghurt met plakjes peer ( 2 personen)
Ingrediënten
• 250 gram peer
• 4 eetlepels notenkrokant * zie recept
• 300 ml Griekse yoghurt


Bereiden
Maak de peer schoon en pureer deze met behulp van een staafmixer. Schep de helft van de yoghurt in 2 hoge glazen. Schep daarop de helft van de peer, verdeel over elk glas 1 eetlepel notenkrokant. Herhaal de lagen nog een keer.
TIP !
In plaats van peren kun je hiervoor ook ander zacht fruit nemen uit het seizoen.

Notenkrokant:
8-10 porties
bereidingstijd: 5 minuten
oventijd: 15 minuten

Ingrediënten
• 125 gram hazelnoten
• 125 gram walnoten
• 2 eetlepels zonnebloempitten
• 2 eetlepels lijnzaad
• 2 eetlepels honing
Bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C. Hak de noten grof. Meng de noten met de zaden en de honing en verdeel het over een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Zet het geheel 15 minuten in de oven tot de noten krokant zijn. Laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten bakje.

Smoothie : Alles voor een gezonde nachtrust

Doe alle ingrediënten m.u.v. de havervlokken, pitten en noten geleidelijk in de blender en pureer tot een romige massa. Doe de 2 eetlepels havervlokken, pitten/noten in een hakselaar en haksel ze heel fijn. Doe ze vervolgens door je smoothie en meng nogmaals. Doe er eventueel een flinke scheut water door als je je smoothie dunner wenst.​

Ingrediënten : 

100-150 ml zure zuivel (bij voorkeur biologische yoghurt ) 

Ca. 200 ml kersensap (of anders ontpitte verse, diepvries of kersen uit een pot)

1 avocado 

1 rode biet (voorgekookt) 

1 banaan

Een paar verse muntblaadjes (ander s 1 a 2 zakjes gedroogde pepermunt)

1 eetlepel lijnzaad- of hennepolie 

2 eetlepels havervlokken fijn 

2 eetlepels zonnebloempitten 

2 eetlepels pompoenpitten of noten 

** Als je kersen uit een pot koopt, giet dan alle siroop af en spoel ze een paar keer goed af. Anders krijg je zoveel suiker binnen dat elk heilzaam effect verloren gaat. Ook als je geen slaapproblemen hebt is dit een absolute aanrader

Dat lekker en gezond zo samen gaan bewijst deze smoothie dubbel en dwars. Om goed te kunnen slapen hoef je deze smoothie niet pas ’s avonds te eten (ja, deze smoothie is bedoeld om te kauwen!) Elk moment van de dag is prima.

Blauwe bessen hebben daarnaast een gunstige invloed op de

bloedsomloop, op hart en bloedvaten, op de lever en de galblaas. Ze bevatten

nauwelijks vet of natrium en zorgen voor een goede spijsvertering. De grote

hoeveelheid vitamines, vezels en mineralen in blauwe bessen neutraliseren de

zogenaamde ‘vrije radicalen’, die erom bekend staan dat ze allerlei ziekten en

kwalen veroorzaken.

Ingrediënten voor een heerlijke salade rauwe ham salade met blauwe bessen en notenpesto ( 4 personen)

·         300 gram blauwe bessen

·         75 gram veldsla, rucola of fijne bladsla

·         1 avocado

·         2 eetlepels citroensap

·         1 citroen

·         12 plakken rauwe ham, dun gesneden

Voor de notenpesto:

·         100 gram walnoten

·         1 teentje knoflook

·         2 eetlepels gehakte peterselie (vers of diepvries)

·         2 eetlepels gehakte basilicum (vers of diepvries)

·         50 gram geraspte Parmezaanse kaas

·         1 dl olijfolie

Begin met de notenpesto. Hak de walnoten fijn. Gebruik eventueel de staafmixer. Voeg het gepelde geperste teentje knoflook, de peterselie, basilicum en Parmezaanse kaas toe. Meng de olijfolie er druppelsgewijs door. Verdeel de sla over 4 borden. Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd de vrucht in dunne plakjes. Sprenkel er citroensap over. Verdeel ze met de plakken rauwe ham en de blauwe bessen over de salade. Schep de notenpesto op de ham en garneer met de citroen die in partjes is gesneden.

​​​​