meerenergiemetvoeding.nl

Wist je dat...

Koolhydraatbeperkt

​Veel mensen gaan koolhydraatarm/beperkt eten als ze willen afvallen. Maar wat is nu eigenlijk koolhydraatbeperkt?

Functie van koolhydraten:

Koolhydraten zijn vooral belangrijk als energieleverancier. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder.

Koolhydraatbeperkt eten is vooral geschikt als je:
• graag wilt afvallen
• vaak energiedips hebt, bijvoorbeeld na de lunch
• veel behoefte hebt aan zoetigheid
• last hebt van insulineresistentie (de voorloper van diabetes type 2)Waarom werkt koolhydraatbeperkt eten zo goed?
Als je minder koolhydraten eet, verandert er best veel in je voeding.  Je laat suiker weg, eet meer groenten, eiwitrijke producten en gezonde vetten.  Verder biedt een koolhydraatbeperkte voeding veel verzadiging. Je vervangt koolhydraten deels door eiwitten en vetten, en die zorgen dat je minder hongergevoel hebt.  Doordat je minder koolhydraten eet, heeft je lichaam ook minder van het hormoon insuline nodig. Dat is gunstig, omdat insuline een hormoon is dat de vetopslag bevordert. 

1. Laat om te beginnen de ‘snelle’ koolhydraten weg uit je voeding. Dat zijn koek, snoep, gebak, frisdranken, vruchtensappen, wit brood, witte pasta en witte rijst.


2. Eet kleine porties van deze koolhydraatrijke en vezelrijke producten: volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa, aardappelen en peulvruchten. Eet bijvoorbeeld maximaal 1 boterham bij de lunch en 1 aardappel bij de warme maaltijd, of laat ze de eerste periode helemaal weg.


3. Eet heel veel groenten, minstens 300-400 gram per dag. Groenten vullen het ‘gat’ op dat ontstaat als je brood, aardappelen of pasta weglaat. Je kunt rijst maken van bloemkool, pasta van courgette, lasagne van aubergine, of je eet eenvoudig een extra groente in plaats van aardappelen. Je kunt de broodmaaltijd vervangen door een maaltijdsalade of een goed gevulde soep.


4. Eet niet te mager! Je hebt vet nodig voor de verzadiging en om genoeg energie binnen te krijgen. Gebruik volle yoghurt, kwark, olijfolie, noten, avocado en wat boter.


5. Let op je eiwitten. Je hebt ze nodig om je spiermassa in stand te houden en ook om hongergevoel te voorkomen. Zorg dat elke maaltijd minstens een portie van een eiwitrijk product bevat. Bijvoorbeeld eieren, tofu, kwark, yoghurt, vis, vlees, kip.


6. Zorg dat je maaltijden je vullen. Wees niet bescheiden met je porties. Een salade mag een flink bord vol zijn, en ook bij de warme maaltijd moet je bord gewoon goed gevuld zijn. Groenten zijn altijd minstens de helft van je bord.


7. Wees matig met tussendoortjes. Kijk of je ze écht nodig hebt, of dat je ze eigenlijk alleen eet uit gewoonte. 


8. Fruit is in principe geschikt, maar het bevat van nature wel veel fruitsuikers. Neem maximaal 2 porties fruit per dag en het liefst de soorten die weinig suiker bevatten: blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen. (Uit de diepvries is prima!)


9. Drink veel: water, thee, koffie, groentesap, (karne)melk, bouillon. Vruchtensap en frisdranken zijn niet geschikt. En light frisdranken zijn gezoet met kunstmatige zoetstoffen zodat je de zoete smaak niet ontwend raakt. Neem dat dus ook bij voorkeur niet.


10.Geniet van je eten. Maak van elke maaltijd een hoogtepunt, eet rustig en varieer veel met recepten. Huisgenoten kunnen met je mee-eten. Eventueel kunnen zij nog wat extra brood, pasta, rijst of aardappelen bij de maaltijden nemen.

Aan koolhydraatbeperkt/arm eten zitten ook nadelen, en wat de effecten op de lange termijn zijn is niet duidelijk.

Even extra aandacht voor:
Als je producten als brood en volkoren granen (grotendeels) weglaat, moet je wel zorgen dat je voeding volwaardig blijft. In brood zitten B vitamines, ijzer, jodium en vezels. Veel groenten, voldoende eiwitrijke producten en noten zijn dagelijks nodig. 
Een belangrijk aandachtspunt is jodium. Dit wordt in Nederland toegevoegd aan broodzout. Als je weinig of geen brood eet, is het erg lastig om voldoende jodium binnen te krijgen. Let er op, want jodium is heel belangrijk voor het goed functioneren van je schildklier.

Wanneer is het niet slim om koolhydraatbeperkt te eten?
In principe is het koolhydraatbeperkt dieet voor iedereen gezond en geschikt, maar deze personen kunnen niet zonder  koolhydraten toe:
• Mensen met ondergewicht
• Sporters, met name duursporters
• Kinderen

Wil je koolhydraatbeperkt eten en heb je handvaten nodig om hier goed mee om te gaan, neem dan gerust contact op. Ik help je graag verder.

Weerstand

80% van onze weerstand begint in de darmen! Wanneer onze darmfunctie niet optimaal is, omdat je niet voldoende voedingsstoffen en vezels binnenkrijgt of op kunt nemen kan dit van invloed zijn op je emotionele weerstand. Ook je immuunsysteem en je hormonale balans is afhankelijk van een gezonde darmfunctie. Beng balans in je darmen door:
  • gevarieerd eten van pure onbewerkte producten
  • Eet voldoende vetten, eiwitten en complexe koolhydraten om je bloedsuiker spiegel stabiel te houden
  • eet met aandacht
  • ontspan en beweeg

De Overgang:

Wist u dat:
  • de overgang al rond je 40ste begint , steeds vaker al vanaf je 30ste , en bestaat uit 4 fases ?
  • Dat elke fase weer andere klachten met zich me kan brengen.
  • Dat een vrouw vatbaarder is voor verstoring van het hormoonsysteem dan de man.
  • Dat het volgen van een streng dieet gevolgen heeft voor het hormoonsysteem
  • Dat de jaren voordat de vrouw echt in de overgang is de stemming, slaap, energie, spier-vetverhouding, energie etc. al veranderen.

Opvliegers:

Wat is een opvlieger:

Een opvlieger is een plotselinge, korte, hevige warmteaanval. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen, je bloedvaten verwijden, waarbij het gezicht, hals en/of borst rood worden en je opeens heftig kunt gaan transpireren.
Opvliegers kunnen leiden tot verstoorde nachtrust en energieopbouw.

Triggers: Alcohol, Gekruid eten, Zure vruchten, Koffie/thee, Koolzuurhoudende dranken, Suikers en witmeel producten, Drop en stress.

Sterke botten

​Wat kunt u doen? Botdichtheid wordt voor 60-80% bepaald door erfelijkheid. Medicijngebruik kan ook invloed hebben op de botdichtheid. Niet roken, matig alcoholgebruik, beweging en gezonde voeding (waaronder voldoende calcium en vitamine D) helpen mee uw botten sterk te maken en te houden. Dat vrouwen na de overgang meer kans hebben op botontkalking.

WEERSTAND

Ons immuunsysteem heeft de taak om het lichaam te beschermen tegen ongewenste zaken. Dit kunnen ziekteverwekkers zijn , zoals bacteriën , schimmels en virussen.Ons immuunsysteem draagt bij tot het opwekken van weerstand.Een gezonde darmflora en de ( goede) vetten in de voeding kunnen bijdragen aan het goed functioneren van de slijmvliezen en het darm slijmvlies in het bijzonder.Verder hebben vitaminen C , D en E een beschermende rol….
Gezonde voeding is de basisondersteuning voor een goede weerstand.

Minder zout eten​

Minder zout eten is goed voor iedereen. Het verlaagd de bloeddruk en daarmee het risico op hart en vaatziekten. Ook verkleint het de kans op nierziekten. Dit geld in het bijzonder voor mensen met overgewicht. Per dag krijgen we gemiddeld 9 gram zout binnen. Dit zou 6 gram of minder moeten zijn. Van het zout dat we binnen krijgen komt 20 % uit het zoutvaatje en 80% zit al in ons eten en drinken. Er zit veel zout in kant en klare maaltijden, vleeswaren , bewerkt vlees, kaas en snacks.

Waarom is havermout zo gezond?​

1.Het is puur, nauwelijks bewerkt en zonder toevoegingen

2.De vezels zetten je darmen aan het werk

3.Havermout geeft lang verzadiging

4.Havermout helpt je cholesterolgehalte in je bloed te verlagen

5.Havermout is van nature glutenvrij

6.Er zit veel vitamine B1 en magnesium in havermout

7.Met havermout kan je volop variëren